Θα μπορούσαμε να ζήσουμε σ’ ένα σπίτι χωρίς παράθυρα?

Το φως του ήλιου είναι πηγή της ζωής και βασικό στοιχείο για την ευεξία, ανάπτυξη και υγεία μας. Το γυαλί μας δίνει την δυνατότητα να ελέγχουμε και να χειριζόμαστε το φως προς όφελος μας. Ένα παράθυρο είναι ένας σύνδεσμος μεταξύ του εσωτερικού χώρου στον οποίον ζούμε και εργαζόμαστε και του εξωτερικού χώρου.

Η δημιουργία ανοιγμάτων σε χώρους καθημερινής διαβίωσης, μελέτης και εργασίας ενισχύει τον φυσικό φωτισμό και να διασφαλίζει τον φυσικό αερισμό.

Το φως δεν το αντιλαμβανόμαστε μόνο οπτικά αλλά και θερμικά καθ όσον η μισή σχεδόν θερμότητα που παίρνουμε από τον ήλιο, μεταφέρεται με το φως.

Η υπέρυθρη ηλιακή ακτινοβολία (IR) μπορεί να είναι επιθυμητή και ανεπιθύμητη. Επιθυμητή είναι όταν αναζητούμε την ηλιακή ζεστασιά, άνεση και φυσική θέρμανση του χώρου μας. Ενοχλητική και ανεπιθύμητη είναι όταν το δωμάτιο μας ζεσταίνεται υπερβολικά θέτοντας σε δοκιμασία ανθρώπους και κλιματιστικά συστήματα.

Για τον έλεγχο της Ηλιακής ακτινοβολίας μέσω των υαλοστασίων, μπορούν να χρησιμοποιηθούν:

n        Υαλοπίνακες ελέγχου της ηλιακής ακτινοβολίας (solar control)

n        Χαμηλής θερμικής εκπομπής (low emissivity) υαλοπίνακες.

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΙ ΥΑΛΟΠΙΝΑΚΕΣ

ή

ΥΑΛΟΠΙΝΑΚΕΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Η νέα τεχνολογία τοποθετεί τους υαλοπίνακες στα σύγχρονα δομικά υλικά με ιδιότητες μόνωσης.

Τι μας προσφέρει η χρήση ενεργειακών υαλοπινάκων έναντι των απλών υαλοπινάκων που χρησιμοποιούμε μέχρι τώρα? 

Μόνωση, μείωση στην σπατάλη ενέργειας και οικονομικό όφελος.

Δηλαδή, δίδεται η δυνατότητα να περιορίσουμε δαπάνη για την θέρμανση τον χειμώνα και την ψύξη το καλοκαίρι, που σημαίνει οικονομικό όφελος στο εισόδημα μας.

Οι κλιματολογικές συνθήκες του τόπου θα καθορίσουν την επιλογή του κατάλληλου για τις ανάγκες μας ενεργειακού υαλοπίνακα.

Για παράδειγμα, σε μια κατοικία δίπλα στην θάλασσα και σε μια κατοικία στο χιονοδρομικό κέντρο θα χρησιμοποιηθούν διαφορετικοί τύποι ενεργειακών υαλοπινάκων.

Η επιλογή γίνεται βάσει 3 συντελεστών.

n        Συντελεστής Φωτοπερατότητας, ή Light Transmission (LT)

n        Ηλιακός συντελεστής (gValue), ή SolarFactor (SF)

n        Συντελεστής Θερμοπερατότητας ή συντελεστής Κ, U-Value

Ο Συντελεστής Φωτοπερατότητας υποδηλώνει το πόσο φωτεινός θα είναι ο χώρος μας σύμφωνα με την χρήση του, κατοικία, αίθριο, στέγαστρα, υαλοπέτασμα κλπ.

O Ηλιακός συντελεστής αντιπροσωπεύει την συνολική ποσότητα της ενέργειας που διέρχεται από την υάλωση, ως ποσοστό της συνολικής προσπίπτουσας ηλιακής ενέργειας. Ουσιαστικά υποδηλώνει το κατα πόσο θα εκδηλωθούν, ή όχι, και πόσο έντονα φαινόμενα θερμοκηπίου.

  

Συντελεστής Θερμοπερατότητας  U-Value  εκφράζει τις απώλειες θερμότητας  σε Watt, για κάθε τετραγωνικό μέτρο υάλωσης και  για κάθε βαθμό διαφοράς θερμοκρασίας μεταξύ εξωτερικού περιβάλλοντος και εσωτερικού χώρου. Όσο χαμηλότερη είναι η τιμή U-Value, τόσο μικρότερη είναι η μεταφορά (απώλεια) θερμότητας που διαφεύγει μέσω του υαλοστασίου.

 

Βάσει των παραπάνω συντελεστών μπορούμε να κάνουμε την σωστή επιλογή για τον υαλοπίνακα που θα ικανοποιήσει τις ανάγκες του χώρου μας.

 

 Η χρήση ενεργειακών υαλοπινάκων είναι ο ευκολότερος και οικονομικότερος τρόπος για να βελτιώσει κανείς την ενεργειακή κατάταξη οποιασδήποτε οικοδομής, μια και η έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού για όλες τις οικοδομές άνω των 50 τετραγωνικών είναι πλέον υποχρεωτική στην χώρα μας.

Τέλος σύμφωνα με τον νέο γενικό οικοδομικό κανονισμό ο οποίος πρόκειται να ψηφιστεί σύντομα, όλες οι νέες κατασκευές θα πρέπει να διαθέτουν κουφώματα με βελτιωμένες ενεργειακές  επιδόσεις, ενώ ταυτόχρονα θα επιδοτηθεί και η αντικατάσταση των παλαιών υαλοπινάκων με νέας τεχνολογίας ενεργειακών.

Αρμόδιοι για την κατασκευή και εφαρμογή των ενεργειακών υαλοπινάκων είναι τα πιστοποιημένα από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων και Βιοτεχνών Υαλοπινάκων  μέλη τα οποία εδρεύουν σε όλη την Ελλάδα.

 ___________

 To άρθρo αυτό είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΠΡΙΣΜΑ ΑΕ.

 Απαγορεύεται η αντιγραφή, η δημοσίευση, η αναπαραγωγή ή η μετάδοση του, από οποιονδήποτε και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την έγγραφη άδεια από την ΠΡΙΣΜΑ Α.Ε.

 Copyright Prisma® All rights reserved

 

Advertisements
This entry was posted in Τζάμια / Γυαλί - Τεχνολογία. Bookmark the permalink.

3 Responses to Θα μπορούσαμε να ζήσουμε σ’ ένα σπίτι χωρίς παράθυρα?

  1. Παράθεμα: «Πράσινα» και «έξυπνα» τα νέα παράθυρα | To blog της ΠΡΙΣΜΑ Α.Ε.

  2. Παράθεμα: Ήλιος σε δωμάτιο χωρίς παράθυρο, μια καινοτομία της Ε.Ε. | To blog της ΠΡΙΣΜΑ Α.Ε.

  3. Παράθεμα: Έξυπνο παράθυρο παράγει ενέργεια από τη βροχή και τον άνεμο | To blog της ΠΡΙΣΜΑ Α.Ε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s