Φωτοβολταϊκό ή ενεργειακά τζάμια ;

Οταν κάποιος αγοράζει κάποιο αυτοκίνητο καλείται να επιλέξει μεταξύ κάποιου εξοπλισμου ασφαλείας. Η κάθε αυτοκίνητοβιομηχανία έχει επενδύσει με διαφορετική φιλοσοφία πάνω στον τομέα «ασφάλεια» όπου η προοδος είναι μεγάλη και έχει να κάνει με πολλά και διάφορα αξεσουάρ.

Κάποια από αυτά όπως οι ζώνες ασφαλείας, οι αερόσακοι, οι ελεγχόμενες ζώνες παραμόρφωσης και οι προφυλακτήρες εστιάζουν στο τι θα συμβεί ΜΕΤΑ το τρακάρισμα. Κάποια άλλα όμως, όπως το ABS, τα αεριζόμενα δισκόφρενα, οι αεραναρτήσεις, τα συστήματα ενίσχησης πέδησης και τα συστήματα αυτόματου/προληπτικού φρεναρίσματος εστιάζουν στο να ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ το τρακάρισμα…..

Αν ρωτούσαν κάποιον από εμάς που  θα προτιμούσε να επενδύσει τα χρήματά του η αυθόρμητη απάντηση θα ήταν «και στα δύο»!! Αν όμως καλούνταν να επιλέξει τότε οι περισσότεροι θα επέλεγαν να επενδύσουν τα χρήματά τους στο να ΜΗΝ τρακάρουν…

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στον τομέα της ενέργειας. Η Ευρωπαική Ένωση προσυπογράφοντας την συνθήκη του Κιότο δεσμέυτηκε για το ότι μεχρι το 2020 θα ΜΕΙΩΣΕΙ τις ενεργειακές της ανάγκες κατά 20%, θα παράγει τουλάχιστον το 20% των ενεργειακών της αναγκών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ΚΑΙ θα μειώσει τις εκπομπές CO2  κατά 20%.

Με λίγα λόγια ο στόχος ΔΕΝ είναι να εξακολουθούμε να κατασπαταλούμε τους ενεργειακούς πόρους του πλανήτη αλόγιστα επαναπαυόμενοι στη παραγωγή φθηνής ενέργειας, αλλά ούτε και να επιβαρύνουμε την ατμόσφαιρα με ρύπους προκειμένου να παράγουμε συστήματα που «βγάζουν» φθηνή ενέργεια.

Όπως σε όλα τα πράγματα έτσι και εδώ πρέπει να υπάρχει η αρμονική ισορροπία μεταξύ του περιορισμού της κατανάλωσης ενέργειας, του κόστους παραγωγής αυτής που αναπόφευκτα θα καταναλώσουμε, και των ρύπων τους οποίους ΣΥΝΟΛΙΚΑ εκπέμπουμε προκειμένου να καλύψουμε τις ενεργειακές μας ανάγκες.

Στη χώρα μας δυστυχώς αυτή η ισοροπία χάθηκε!

Τον τελευταίο καιρό διαπιστώνει κανείς μια μαζική χειραγώγηση των πολιτών στην αναγκαιότητα και στο κέρδος της επένδυσης σε φωτοβολταικά συστήματα, σε βαθμό που το 95% των πολιτών να θεωρεί ότι τα φωτοβολταικά είναι η μοναδική πηγή ανανεώσιμης ενέργειας.

Πρέπει λοιπόν κανείς να διερευνήσει την αποδοτικότητα μιας τέτοιας επένδυσης τόσο για τον επενδυτή όσο και για την κοινωνία γενικότερα.  Αν κανείς προσπαθήσει να βρεί το κόστος παραγωγής της ενέργειας στην Ελλάδα,  από τον ισολογισμό της ΔΕΗ, θα διαπιστώσει, ότι για την παραγωγή 35 εκατομμυρίων Mwhe δαπανώνται (σε πρώτες ύλες όπως ο λιγνίτης το αέριο κλπ) 750 εκατομύρια € ετησίως. Άρα η παραγωγή του 20% (υποχρέωση Κιότο) αυτής της ενέργειας κοστίζει 150 εκατομύρια € το χρόνο.

Για να παραχθεί αυτή η ενέργεια από φωτοβολταΐκά συστήματα (τα οποία αποδίδουν περίπου 1.400Mwhe/εγκατεστημένο Mw), χρειάζεται να εγκατασταθούν 5.000Mw. Δεδομένου του κόστους εγκατάστασης στα 3 εκατομμύρια €/Mw, με έναν πολαπλασιασμό βλέπουμε ότι για να καλυφθεί ο στόχος του 20% πρέπει να επενδυθούν:

5.000Mw X 3εκατομμύρια € = 15 δις €….

Με λίγα λόγια η Ελλάδα για να είναι εντάξει στην δέσμευσή της, πρέπει να επενδύσει 15 δις (σε ένα εισαγώμενο προιόν) και να πληρώνει 90 εκατομμύρια € τόκους ετησίως  για να παράγει ενέργεια η οποία διαφορετικά θα της κόστιζε  150 εκατομμύρια τον χρόνο!!!!

Δεν τελειώσαμε όμως εδώ!..Προκειμένου να καταστεί μια τέτοια επένδυση θελκτική η ΔΕΗ πληρώνει στους επενδυτές  0,30-0,50€/kwh (έναντι των 0,10-0,20€ που της κοστίζει η ίδια παραγωγή), λεφτά τα οποία πολύ απλά μετακυλείει στο κόστος της  και χρεώνει γιαυτό ΟΛΟΥΣ του καταναλωτές!!!!

Υπαρχει άλλη λύση ;

Μα φυσικά!!

Η λύση βρίσκεται στο να ΜΕΙΩΣΕΙ κανείς ΠΡΩΤΑ της ενεργειακές του δαπάνες και ΜΕΤΑ να επενδύσει στο να καλύψει τις εναπομείνουσες ανάγκες με ΑΠΕ.

Αν κάποιος για παράδειγμα επενδύσει στο να αλλάξει τους υαλοπίνακες του σπιτιού του με άλλους, σύγχρονους,  ενεργειακούς 3ης γενεάς θα δαπανήσει περίπου 800€  για ένα τυπικό μέσο διαμέρισμα. Το ενεργειακό όφελος θα είναι περίπου (για την περιοχή της Θεσσαλονίκης) 1,070kwh  από την θέρμανση  +  360kwh από την ψύξη x 0,15€/kwh χρέωση από ΔΕΗ =  214€  όφελος/έτος….  Δηλαδή σε 2 χρόνια απόσβεση του κόστους αντικατάστασης και από εκεί και πέρα κάθε χρόνο 214€ στην τσέπη του ιδιοκτήτη…. Χωρίς ΚΑΜΙΑ επιβάρυνση του περιβάλλοντος, χωρίς ΚΑΜΙΑ επιβάρυνση των υπολοίπων συμπολιτών μας…( Για να έχει το ίδιο ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ όφελος από ένα φωτοβολταικό θα έπρεπε να επενδύσει 3.000€)

Το ίδιο περίπου συμβαίνει και με τα υπόλοιπα συστήματα «παθητικής» ενεργειακής βελτίωσης, τα οποία με χαμηλό κόστος επένδυσης και χωρίς κανένα κόστος συντήρησης μετά την αρχική επένδυση ΜΕΙΩΝΟΥΝ τις ενεργειακές δαπάνες τις κατοικίας μέχρι και 85%!!!!…. Το υπόλοιπο είναι αυτό το οποίο θα πρέπει κάποιος να παράγει με  ΑΠΕ ώστε να πετύχει αυτό που ονομάζεται κατοικία μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης….

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι για να επιτύχουμε τους Ευρωπαικούς ενεργειακούς στόχους με το μικρότερο δυνοτό κόστος πρέπει να επενδύσουμε τα λιγοστά μας χρήματα εκεί που θα αποδόσουν βέλτιστα. Αν υποθέσουμε ότι η Ελλάδα σήμερα καταναλώνει 100 μονάδες ενέργειας ετησίως θα πρέπει να επενδύσουμε ώστε να παραχθούν 20 μονάδες από ΑΠΕ…. Αν όμως καταφέρουμε να μειώσουμε την ετήσια στις 70 ή ακόμα και στις 60 τότε αρκεί να επενδύσουμε στην παραγωγή μόλις 12 μονάδων από Ανανεώσιμες Πήγες Ενέργειας….. ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ!

 Βασίλης Γαρυφάλλου

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΙ ΥΑΛΟΠΙΝΑΚΕΣ ΠΡΊΣΜΑ Α.Ε.

Προιόντα Πρίσμα Α.Ε.

Τζάμια – Υαλοπίνακες Πρίσμα Α.Ε.

________

To άρθρo αυτό είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΠΡΙΣΜΑ ΑΕ.

Απαγορεύεται η αντιγραφή, η δημοσίευση, η αναπαραγωγή ή η μετάδοση του, από οποιονδήποτε και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την έγγραφη άδεια από την ΠΡΙΣΜΑ Α.Ε.

Copyright Prisma® All rights reserved

Advertisements
This entry was posted in Τζάμια / Γυαλί - Τεχνολογία. Bookmark the permalink.

2 Responses to Φωτοβολταϊκό ή ενεργειακά τζάμια ;

  1. Ο/Η ΚΑΨΗΜΑΛΗΣ ΔΗΜ λέει:

    ΤΟ ΒΡΙΣΚΩ ΠΟΛΥ ΛΟΓΙΚΟ Κ ΣΩΣΤΟ.
    ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΦΟΡΤΩΣΟΥΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Φ/Β ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΤΟΥΣ ΜΟΝΟ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝ.

  2. Παράθεμα: Διαφημιστικό σποτ ενεργειακών υαλοπινάκων | To blog της ΠΡΙΣΜΑ Α.Ε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s