Γυαλί: Το υλικό του 21ου αιώνα

γυάλινιο κτίριοΗ σύγχρονη αρχιτεκτονική αξιοποιεί στον μέγιστο βαθμό τα προϊόντα γυαλιού γιατί εξασφαλίζουν αναβαθμισμένη αισθητική στις κατασκευές, αλλά και μείωση στην κατανάλωση ενέργειας των κτιρίων. Οι κατασκευαστές κτιρίων χρησιμοποιούν το γυαλί ως βασικό υλικό στα σύγχρονα οικήματα.

Τα τζάμια και τα κρύσταλλα που τοποθετούνται προσδίδουν στοιχεία υψηλής αισθητικής και φιλικότητας προς το περιβάλλον στον βαθμό που μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας. Το γυαλί είναι υλικό που χαρακτηρίζει την αειφόρο αρχιτεκτονική του 21ου αιώνα.

Η ενέργεια που απαιτείται για τη δημιουργία του δεν είναι τόσο μεγάλη, ενώ διαρκώς δημιουργούνται νέα έξυπνα κρύσταλλα με περιβαλλοντικές ιδιότητες και ειδικά γυαλιά που συμβάλλουν στη δημιουργία ενέργειας, όπως τα φωτοβολταϊκά. Το γυαλί είναι ένα από τα πρώτα υλικά που ανακυκλώθηκαν και επαναχρησιμοποιούνται. Στο εμπόριο διατίθενται αρκετά προϊόντα από ανακυκλωμένο γυαλί.

Ως υλικό αποτελεί μια άμορφη ουσία φτιαγμένη από τηγμένο πυρίτιο σε υψηλή θερμοκρασία σε συνδυασμό με κάποια άλατα, κυρίως βορικά ή φωσφορικά.

τζάμι αρχαία χρόνιαΗ βιομηχανική παραγωγή του τζαμιού έχει πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο, η οποία έχει αναδείξει ειδικές ιδιότητες όπως διαφάνεια, ακαμψία, εύκολη συντήρηση και αντίσταση στις ατμοσφαιρικές μολύνσεις ή άλλα αναντικατάστατα πλεονεκτήματα όπως δυνατότητες αντανάκλασης, φιλτραρίσματος της ηλιακής ακτινοβολίας, θερμομονωτικές και ηχομονωτικές ιδιότητες, ασφάλεια και αντιπυρική προστασία, καθώς και πλήθος άλλες δυνατότητες.

ΣΤΙΣ ΚΛΑΣΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ παραγωγής τζαμιών που χρησιμοποιούνται στα κτίρια περιλαμβάνονται η χύτευση, η εξέλαση και η εμβάπτιση σε λιωμένο μέταλλο. Το χυτό γυαλί έχει περιορισμένη διαφάνεια αλλά επιτρέπει τη δίοδο του φωτός. Μπορεί να είναι χρωματιστό ή διαφανές, συνδυάζεται με μεταλλικά πλέγματα ή με σχέδια.

Σταγόνες σε τζάμιΤο τζάμι που προκύπτει από εξέλαση περνά από σειρά κατακόρυφων κυλίνδρων που θερμαίνονται και μετατρέπεται σε επίπεδα φύλλα, διαφανή με δύο όψεις που γυαλίζονται με την επίδραση ανοικτής φλόγας. Τα πιο συνηθισμένα πάχη των εξελασμένων τζαμιών είναι 3-4 χιλιοστά.

Με τον τρόπο αυτό παρασκευάζεται γυαλί πολύ καλής ποιότητας που μπορεί να ανοπτηθεί, να σμαλτωθεί, να διαμορφωθεί σε φύλλα ή να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή διπλών μονωτικών τζαμιών. Τέλος, στην τρίτη κατηγορία της εμβάπτισης σε λιωμένο μέταλλο δημιουργείται γυαλισμένο τζάμι χωρίς να απαιτείται επεξεργασία στίλβωσης.

Στις βασικές αυτές κατηγορίες κατασκευής θα πρέπει να προστεθούν μια σειρά από επεξεργασίες που δίνουν τζάμια με ειδικές ιδιότητες όπως τα γυαλιστερά τζάμια, τα σκούρα που είναι γνωστά με το όνομα οπαλίνες, τα σμαλτωμένα τζάμια τα οποία εξασφαλίζουν μεγάλη σκληρότητα, ενώ κατασκευάζονται σε πάχη μέχρι 12 χιλιοστά και χρησιμοποιούνται συχνά σε όψεις καταστημάτων, κτιρίων, για τη διακόσμηση κουζινών και στα μπάνια ως εταζέρες.

Τέλος, είναι τα τζάμια από συγκολλητά φύλλα, γνωστά με το όνομα σάντουιτς, τα τζάμια θερμικής κατάψυξης και τα τζάμια με μεταλλικό οπλισμό τα οποία στην πλάκα τους περιλαμβάνουν μεταλλικό πλέγμα συνήθως από γαλβανισμένο σίδερο κ.ά.

Η μοντέρνα αρχιτεκτονική, στις χώρες με σχετικά περιορισμένη ηλιοφάνεια και με τάσεις αξιοποίησης της οπτικής άνεσης, κατασκεύασε κτίρια που το περίβλημά τους αποτελείται κυρίως από γυάλινες επιφάνειες. Ταυτόχρονα, όμως, διαπιστώθηκε η ανάγκη κατασκευής κτιρίων στα οποία να γίνεται εξοικονόμηση ενέργειας και πολλές φορές προσπάθεια αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας ή επιδίωξη προστασίας από αυτήν κατά το θέρος. Ο συνδυασμός αυτών των αντιφατικών αναγκών αποτέλεσε αφορμή για ερευνητικές προσπάθειες κατασκευής ειδικών τζαμιών.

Αξιοποιήθηκαν για τον λόγο αυτό τα διαθέσιμα, πλαστικά κυρίως, υλικά ή επινοήθηκαν ειδικές ιδιοκατασκευές με βάση το γυαλί. Για την εξοικονόμηση ενέργειας χρησιμοποιήθηκαν κυρίως διπλά ή τριπλά τζάμια με ενδιάμεσο κενό ή αδρανή αέρια και επιστρώσεις ειδικών υλικών στις εσωτερικές επιφάνειες.

Σημειώσεις

Υλικό υψηλής αισθητικής 
Τα πρώτα παράθυρα σε κτίρια βρέθηκαν στα ερείπια της Πομπηίας. Πέρασαν αρκετοί αιώνες για να χρησιμοποιηθούν, κατά τον VI αιώνα, τεμάχια από χρωματιστό γυαλί, στα ανοίγματα των εκκλησιών. Ετσι ξεκινά η κατασκευή των βιτρό και η αρχιτεκτονική αξιοποίηση του γυαλιού.

Αλλάζουν χρώμα 
Τα θερμοχρωμικά υλικά είναι περισσότερα από διακόσια και αλλάζουν χρώμα από την ανταπόκρισή τους στη θερμότητα. Τα υλικά αυτά εφαρμόζονται στα τζάμια και έχουν την ιδιότητα να μεταβάλλονται από διαφανή σε γαλακτόχρωμα, όταν ανέβει η θερμοκρασία του χώρου.

Γυάλινη…ιστορία
Η προέλευση του γυαλιού συνδυάζεται με πολλούς μύθους τυχαίας κατασκευής του στην Αίγυπτο ή με συνταγές παρασκευής του από Ασσύριους βασιλείς. Μερικά μικρά αντικείμενα που προέρχονται από ανασκαφές εκτιμάται ότι έχουν ηλικία άνω των 4.500 ετών.

______

  ~ ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ 
    Πηγή:  ethnos.gr

Διαβάστε επιπλέον:

Γιατί να επιλέξετε ενεργειακούς υαλοπίνακες

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΙ ΥΑΛΟΠΙΝΑΚΕΣ ΠΡΊΣΜΑ Α.Ε.

Advertisements
This entry was posted in Τζάμια / Γυαλί - Τεχνολογία. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s